orang tengah stalk

Monday, December 31, 2012

Nasi Goreng Ayam


Nasi Goreng Ayam for dinner.
When hubby first taste it, with his eyes closed, he grabbed my lap and said "hmmmpphhh, sedap nyeeee!!"..
Perghhh.. aku ingat nak cari gaduh tadi,  tetiba grabbed kaki aku.. over betul his expression dengan kesedapan nasi goreng ayam aku ni..

Clenx Tea - Testimonial

Hi semua..

ok..ok.. sebelum aku teruskan dengan testimonial, better aku cerita macam mana kami boleh terjumpa dengan product ni.

Me and my husband memang dah agak kerunsingan dengan berat badan serta bentuk badan yang naik mendadak selepas kahwin. Bak kata orang secara cliche, orang dah kahwin memang akan naik, sebab hormon la most of the cases.

Kami memang dah lama menyuarakan kerisauan terhadap masalah ini, tetapi malas nak exercise, konon takdak masa sebab kerja keluar pagi balik malam kan.. lepas tu weekend tetap taknak exercise juga sebab malas nak turun naik tangga.. adalah extreme pemalas juga kami ni.. kuikuikui..

Sampai pada suatu hari my husband said " we need to start to drink diet tea".. so aku ni dengan baik hati nak belanja dia diet tea tu but yet we still tak tahu which diet tea product to buy..

Kami singgah kedai jamu, dan dicadangkan diet tea jenama apatah, tapi mak aih mahal nak pengsan, almost rm100 ok!! what was in my mind, bayar rm100, kalau tak kurus mau ralat gak ni.. lepas tu akak kedai jamu tu offer kalau nak murah, beli teh orang kampung, but effect dia sangat teruk, memang cirit birit yang tak terbendung, memang bersahabat dengan toilet la kamu-kamu semua.. terus aku tak jadi nak beli walaupun murah.. huhu..

 so we all pun survey lagi, masuk Guardian, terjumpa la Cleanx tea, murah juga, tak sampai rm50, dalam rm30, tak sampai rm30 pun.. lupa la.. but really cheap.. :)

So first few days, aku prepare the tea for my husband, aku memang tak berani nak minum sebab aku tak percaya.. until aku notice husband akan masuk toilet every morning before pergi kerja.. jelous lak aku, mana boleh dia je yang kurus kan..

So aku pun minum la sekali.. 

Alhamdullilah, setelah hampir sebulan pengambilan teh ini, aku terasa kesan positifnya.

1) aku memang susah nak buang air besar, selalunye sekali dlm 2 3 hari.. dashat kan? masalah penghadaman  sebegini membuat kan badan aku selalu letih, badan berangin dan malas je nak buat apa-apa, rasa nak tidur je kerjanya..
2) lepas minum sekali, aku minum selepas dinner, esok pagi bangun pagi sebelum pergi kerja, mesti akan buang air.. lancar je pembuangan itu..  
3) lepas pembuangan air, perut terasa kempis dan badan terasa ringan.. terasa ramping k.. haha!!
4) setelah hampir sebulan pengambilannya, aku terasa badan semakin ringan, perut pun ala2 kempis.. dan masalah keletihan berkurangan. 
5) kenapa boleh jadi macam tu? cleanx tea ni actually mencuci kita punya usus tau, pada keadaan biasa bila kite buang air besar, pasti akan ada tertinggal sisa-sisa najis degil tertempel di dinding usus, lama kelamaan tempelan najis ini akan bertukar menjadi toksin, dan kesan toksin kepada badan adalah seperti keletihan, angin2, masalah berat badan..
6) sepanjang aku try tea ni, belum pernah lagi aku sakit perut yang tidak terbendung, so far aku boleh handle.. memulas-mulas tu biasa la.. that is the sign of nature call la.. :)
7) as per according to my husband, we shall not stop this diet tea intake, sebab sangat-sangat bagus.. we feel the difference already.. we feel healthier.. and of cause la, untuk kesan yang lebih mendadak kita kena la mengamal kan diet pemakanan yang sihat disertakan juga dengan rutin senaman.. :)
8) Kita orang still takdak masa nak senaman.. sekarang musim hujan.. hahhaahha..! so whatever the reason..

Kbye!



Friday, December 28, 2012

Clenx Tea



Just a quick and short note,

yeahhh.. thats my hand holding the tea pack.. me and hubby have been taking it since last 3 weeks.. i will share our testimony in my later entry.

kbye!

Wednesday, December 26, 2012

Cekodok Pisang.. Again..

Do you guys still remember my last entry, the day i was so excited to make cekodok pisang but then it turned out to be a nightmare when the cekodok mixture got sticked to the pan..

So, this is the 2nd trial for me.. like before, the cause of the failure was because i used too little of flour. So this time, i am not going to let the same thing to happen. I poured flour to the mixture as if like there will be no tomorrow.. hahaha!!

The final mixture before throwing it into the pan!

Wow!! see that!!  they no more being sticky :)
Siap untuk dimakan!

i am so proud until i packed it and send it to mom's house for them to food test it.. they were so hungry, ye la kan,  they just got back from long vacation and about a week in Beijing, i believe they all must have miss malay kuih muih so much..

Kbye!


Monday, December 24, 2012

mo ahh..

Today after hubby went out for work, i watched tv until suddenly the power supply got tripped. i was blurred for the first 20 second and just sat still. after that i wondered was it only my house got affected or the whole apartment building was?

i was unsure how to ensure until there were voices from outside the balcony. it was conversation among makcik makcik. makcik from level 2 asked makcik at level3, makcik at level 1 interupted the conversation, they were laughing then and it was in mandarin which i hardly understand.

but i was  sure they were complaining about the power trip because at the end of the conversation they mentioned 'mo ahh'.

 which means 'dont have'

so from there i can simply conclude, no electrivity for the whole building.

thank you :





Thursday, December 20, 2012

huh?!

This morning, drove to HQ office for the briefing on the new management transformation for next year. Been so positive, had teh tarik with office mates and entered briefing hall.

I sat next to Fiza, she started conversation by saying,

"u tau, hari tu Akmal tanya i, u pregnant ke sebab u nampak berisi sikit.."

And i was like.. "what???!!! he notices that i am getting chubbier?? how come? i have been taking diet tea since last two weeks kot.. tak guna punya diet tea.. "

Tonight, i surely going to prepare that tea but with so tea thick one.. until diarrhea.. seriously serious..

I am ok.. i am f..ff....fineeee..


Wednesday, December 19, 2012

Ugly bird that has beauty inside - part 2

I am so eager to tell out the rest of the story until can't wait for tomorrow to continue... bahabhahaha..!

So, I spent my study time here at kuala pilah, with so much disappointment in me. Woke up in the morning, went to lectures, completed my tutorials, outing, quizzes, exams, holidays and so much more as a college student.

But still, deep in my heart, i envied those who study overseas because that was the thing i had been dreaming for.

After all, Allah is so kind and great.. He gives me what i need.. Alhamdullilah, for my first semester final exam, i got 4.0 pointer and 3.9 pointer for my 2nd semester. I obtained the highest score in physics and Maths exam which is 100%. My parents was so proud of me.. am too so happy to make them proud..

With CGPA 3.95, I got to further degree study in  telecommunication engineering in UM and Alhamdullilah, i managed to get Telekom's scholarship.. Subhanallah.. Alhamdullilah.. Allah has been giving me too much..

I completed degree 4 years after that and being hired by Telekom until now. Alhamdullilah.. thank you Allah..

I do not intend to show off a thing by initiating this entry, it just that i wanted to tell you guys out there, Allah knows the best for you.. we always expect the best for our self right? but by not getting that does not mean its already end of the world.. Allah has created the better story for you.. believe it or not, you got to believe it!!!

To those who faced or has been facing the same experience as me, just be happy and be proud of yourself.. stop being envy and comparing yourself with someone else's life.. The confident and the faith in you will bring you forward to the better future..

To be naughty a bit, my friend who studied in German, turn it down when he failed few subjects, if i am not mistaken, he failed on german language paper.. he then applied for Uniten.. all the best for him then..

so, today if you guys ask me again on my jealousy, i would probably say..

 "studying oversea who???.. sorry.. i am right now busy managing the company's project.. due date about so close already... ah yeah, busy also managing my rumah tangga and my comel husband.. cehcehceh.. i will answer later if have got time..bye.."

Guys, happiness belongs to Allah.. please be thankful to Him if u are happy.. jangan takbur okay!!!

To be continued...

:)

Ugly bird that has beauty inside - Part 1

I know how it feels when you and your friends have been expecting too much to get good results from what you are doing but then only few of your friends got it with flying colours. You failed and have to watch them celebrate and have to witness their pretending-to-be-sympathy face when realize that you are sad.. it brings so much pain okay!!

I used to be in that situation when me and my friend, we obtained good results in SPM, we went for JPA interview for study abroad sponsorship and applied to study engineering in Japan. 

While waiting for the interview results to come out, we were at Negeri Sembilan Matriculation College for minggu suai kenal which took about a week for the students to familiarize themselves with lecturers, lecture halls and all the places in the college area.

Not even reach 1 week there, my friend, she told me that she got a call from JPA and being offered to study in Japan. I was like, really?? congrats..!! faked smile there.. She packed her things and left matriculation. 

I waited and waited the call from JPA and it was only the dissapointment. Seeing few of my friends from the class left matriculation for other offer to study abroad. German laaa.. Japan laa.. korea laa.. I was here spending my 1 year study.

It was so disappointing, you do not gain what you expect and has to see others with opportunity leaving you to achieve what they want.. seriously so sad..

To be continued..


Tuesday, December 18, 2012

Pantang

Semenjak aku berkahwin, aku belum pernah sarung jeans untuk ke mana-mana lagi.. Jeans yang paling mahal dan paling aku sayang, aku tinggalkan ja dalam almari dekat rumah family aku.. tah boleh ke tidak aku menyarungkan jeans itu kembali sebab size aku pun dah berbeza.. haha!!

Aku pun dah tak dak selera nak pakai jeans lagi.. sekarang ni banyak pakai skirt labuh and pallazzo.. selesa sangat..

Hari tu, aku tengah lepak dengan husband aku tepi swimming pool, cuci-cuci mata tengok adik-adik mandi, ada sorang awek ni lalu depan kita orang, t-shirt lengan pendek yang super ketat dan berbonggol-bonggol, dan beliau bertudung.. aku menongkat dagu sambil mengusha ja minah tu jalan-jalan menuju pantai melintasi kolam renang..

"Kenapalah dia pakai macam tu eh wak".. aku tanya husband aku..
Husband aku macam malas nak layan sebab dia tengah ratah kambing kot..

I know, kau akan kelihatan sangat perasan bagus bila kau post entry macam ni, post macam kau sorang je baik, orang lain tak baik.. aku mengaku aku tak baik, aku masih cuba untuk jadi baik dengan memerhati keadaan sekeliling..

aku tak tau kenapa aku pantang tak boleh tengok perempuan pakai tudung tapi pakai lengan pendek..  paling tak boleh kalau t-shirt tu super duper ketat!! macam nothing weh!! aku tau aku bukan tuhan, aku tau aku bukan penentu kau orang masuk syurga atau tak, aku ni pun tak tahu aku layak ke tak..aku just bagitau apa aku rasa... better kau pakai cardigan atau bukak tudung kau.. campak je dalam laut..

kbye!

Friday, December 14, 2012

Apa masalah kau ni??

Aku dan member lunch dekat Belamy tadi.. dalam pukul 12.30pm kami gerak, lapar sangat-sangat.. sampai belamy, order nasi goreng ayam dengan teh ais.. wahhh sedap sangat.. 

Lepak, borak-borak, azan berbunyi, senyap sekejap, sambung borak lagi..

Restoran dah lengang sebab most man dah pergi solat jumaat, bertambah-tambah best we all borak-borak kan..

Suddenly my friend bersuara, "eh diorg tak pergi solat ke weh??" referring to those guys yang tengah bermuka punggung duduk makan-makan and borak-borak lagi.. padahal orang dah lama start solat jumaat..

"alaaaaa.. biasalah, sekarang ni ada guys yang dah tak segan silu tak solat jumaat k.." aku pun jawab.. 

owh serious, ada ramai gak la yang tak solat dan masih berada di restoran itu, tak kurang juga ada yang baru nak masuk duduk makan, wehhh.. apa masalah kau ni??? malu mana malu??? kalau aku jadi kau, aku lepak sat dalam kereta.. dah pukul 2, aku keluar la.. konon-konon baru sudah solat.. yek!

Sampai office dalam 1.40pm, singgah kantin sekejap beli buah-buahan untuk kunyah time buat kerja, sampai entrance kantin, ada 3 orang mamat, lepak depan kedai, agaknya depa segan tengok aku dengan member aku lalu, konon buat tengok handphone.. geli siot tengok kau orang.. tolong la weh??!! apa masalah kau ni??
Member aku yang naik wheelchair pun pergi solat ok!

Aku bukan nak jadi stereotype kind of person but aku memang dah aim orang macam mamat-mamat ni, memang jenis tak solat.. yang wajib mahupun sunat apatah lagi.. sorry.. aku akan pegang theory ni.. unless suatu hari  aku ternampak orang jenis-jenis kau, muka ala-ala kau, pecahkan tradisi.. 

Serious sedih..

kla bye!

Thursday, December 13, 2012

Aku..

Aku tak suka makan western food.. tapi kalau orang belanja.. silakan..

Aku bukan jenis berfesyen ikut trend terkini.. aku pakai apa sahaja yang aku selesa.. tapi kadang-kadang aku demoralised gak sebab tak ikut trend, kdang-kadang aku rasa aku dah macam makcik-makcik.. tapi end up aku malas nak fikir, yang penting tak busuk dan dekat rumah haruslah cantik untuk hubby..

Aku cukup tak suka dengar orang bercakap panjang lebar sebab nanti aku akan hilang fokus, lost dan bosan.. end up nya aku akan tanya semula orang lain "eh, dia cakap macam alien, so i tak boleh catch up, u boleh explain kan sikit?" and most of the time, depa semua sangat baik hati, dan sudi explain sampai aku faham..

Aku sangat tak suka buat kerja updating-updating, reporting-reporting project progress to management, aku tak reti, and aku masih rasa ianya macam sampah.. may be sebab aku dah bertahun-tahun duduk dekat operation unit yang cool, best dan simple.. 

Aku nak pergi bercuti berdua-duaan dengan husband aku.. lagi sekali..

Aku rasa macam semakin hari semakin malas nak buat kerja-kerja rumah, namun aku gagahkan diri juga sebab wehhh.. haruslah setimpal dengan mas kawin dan hantaran yang dia dah bayar kat ayah aku kan??

Aku sangat benci bila hari-hari nak kena fikir nak pakai baju apa nak pergi kerja dan kena gosok tudung.. itu belum lagi part tak jumpa baju and tudung yang tak dak matched.. rasa nak ajak husband pergi downtown time tu juga nak pergi cari tudung.. haih..

Hari-hari balik kerja yang bosan, kena fikir nak kena naik tangga tingkat 4.. hari-hari paksa diri untuk positive.. bila lagi nak exercise?? dasar gemok!!!

Aku rasa bila kau hisap rokok dekat restoran, dan jarak meja kau dengan meja orang sebelah sangatlah dekat, kau hembus asap rokok, berkepul-kepul, kau ialah sangat kurang ajar.. kau ialah hodoh, kau ialah busuk.. nasib baik aku tak jerit "woi!!" semalam kat kau.. nasib baik aku dah habis makan.. so aku boleh terus balik..

Aku rasa kau sweet bila kau teman isteri kau yang pregnant jumpa doktor Jumaat hari tu, tapi kau memang good for nothing bila dah  nak dekat pukul 2, kau masih duduk dekat kerusi klinik sambil main ipad.. kalau aku jadi isteri kau, mesti aku dah paksa-paksa kau belah pergi solat jumaat.. tapi may be isteri dia dah suruh kot.. 

Aku dah penat.. penat sangat.. penat apa tah aku pun tak tau la.. aku nak makan lepas tu nak solat..

bye..

Monday, December 10, 2012

Sayang Awak..

Dipertengahan waktu lena, terkadang terjaga, lalu tatap wajah sekujur tubuh di sebelahku yang sedang enak diulit mimpi..

Sayang awak..

Sambung tidur semula..

(-_-)zzzZZZZzzzzzZZZZ..

Saturday's breakfast for the two of us :)


Wednesday, November 28, 2012

Over Independent Could Be Harmful To Woman

Aku tau aku boleh buat semuanya sendiri-sendiri, aku memang lain dari perempuan lain, aku tak suka harapkan siapa-siapa pun sebenarnya.. sejak dari dulu aku rasa benda yang aku nak buat, aku akan boleh buat sendiri tanpa perlu mengharapkan sesiapa pun.. aku sangat kuat dan independent.. i am a woman with career and almost everything.. 

Namun, keburukan yang nyata aku nampak dari 'over independent' aku ni, orang lain tend to ambil kesempatan ke atas aku.. i used to 'terkena' before just because I am too dependent on myself!! Just because aku memang tak suka sesuatu benda di lengah-lengahkan.. just because aku tak suka sesuatu yang kalau aku rasa aku nak buat, aku boleh buat sendiri, aku malas nak get anybody involved in my business sebab akan melembap kan perjalanan hidup aku.. 

So sekarang, i have to remind myself, i am a woman, a woman shall depend on a man.. jangan jadi terlalu over independent kerana kelak orang akan ambil kesempatan.. serious.. kadang-kadang kena jadi manusia tak guna juga.. biar semua orang tau dan sedar tanggungjawab masing-masing. Aku percaya, sangat percaya, sebaik-baik mana orang tu, kalau hari-hari berdepan dengan orang yang terlalu baik, dia orang akan ambil kesempatan juga.. ok!!

Sebagai contoh, aku nak makan coklet, aku suruh husband aku belikan, aku tak boleh beli sendiri kaa? boleh je weh!! aku ada kereta, ada duit, boleh start enjin kereta and pergi kedai and beli coklet, tak payah tunggu husband aku balik kerja pi belikan coklet, tapi aku nak juga tunggu husband aku beli kan.. kalau dia lupa, aku akan remind la dia untuk beli kan.. kalau lupa, aku remind lagi, aku tak kan nak pergi beli sendiri.. sebab tanggungjawab dia kena kasi aku makan kan.. kalau dia lupa lagi, aku tunggu je la sampai dia ingat.. kalau dia ingat, itu rezeki aku la kan.. ini aku sekarang.. kalau dulu mungkin aku akan beli sendiri sebab nak tunggu dibelikan macam lama je lagi kan..coklet siap beli lebih lagi untuk di hadiahkan kepada semua.. so, si polan akan fikir, "owh takpe la, tak yah beli, nak take for granted la ngan permintaan minah ni.. sebab mesti si minah ni akan beli gak akhirnya..".. see!!!


Hari ni nak buat hal.. nak buat tak tau tentang apa sahaja yang bukan masalah aku .. bye!






Monday, November 12, 2012

Johnny's Style

Operasi menghabiskan daging korban bekalan ibu mertua..
 Aku hiris daging nipis-nipis, perap dengan bawang putih, bawang merah dan halia, perap lama-lama lagi sedap wehh.. lepas tu bakar dlm non-stick pan.. aku tak sure pan aku ni non-stick ke apa, but daging tak sticked pun, cuma bawang-bawang hangit je yang lekat.. tapi time nak basuh pan ni tak dak la masalah sangat.. nasib baik senang tanggal..




Wah.. terasa seperti makan di Johnny's restaurant pula..


Kbye!

Malam Semalam

Semalam, sebelum pejamkan mata untuk tidur, aku tiba-tiba menangis, rindu yang mendalam kepada papa, mama, adik-adik, nenek, rindukan my good old days.. aku menangis perlahan-lahan, sedut hingus srott sreet srott sreet perlahan-lahan, takut kantoi dengan husband dekat sebelah yang aku menangis. Entah kan bila, tau-tau aku sudah terlelap..

Sedang tidur, mimpi pula yang tidak enak. Aku mimpi husband keluar jalan-jalan tak bawak aku.. :(
Bila aku tanya dia nak pergi mana, dia tak nak bagitau.. sedih sangat.. dia terus tinggal aku terbaring atas katil seorang diri.. tiba-tiba, aku pun tersedar, fuhhh... raba-raba tilam, still ada lagi husband dekat sebelah.. siot je mimpi..

Terlelap kembali, mimpi dan-dan la bersambung, sakit hati betul rasa.. kali ni aku mimpi, aku sambung lagi tanya suami aku, "awak pergi maneeeeeeeee tadiiii?".. dia tak mau jawab jugak.. sedih sangat!! sedih okayyy kena tinggal.. aku buat-buat merajuk, dia tak nak pujuk pun.. owh serious pedih hati sebab tak kena pujuk..

Tersedar dek kerana alarm telefon berbunyi, jam pukul 6am.. macam biasa, tidur sekejap sampai alarm husband aku bunyi plak.. hahaha..  huahhhh.. husband aku tak pergi mana-mana pun.. ada ja tidur sebelah aku semalaman.. :)

hmmmm.. best sangat alam realiti bersama suami.. mimpi tak best!!

bangun mandi, prepare breakfast and chow pergi kerja.. 

:)


Wednesday, October 31, 2012

Rentetan Peristiwa Sepanjang Hari Raya Aidiladha Yang Lepas

Lama betul aku tak update blog kan.. sebab malas pun ada, busy dengan kerja rumah pun ada, busy dengan kerja office pun ada..

So hari ni aku rajin sikit so aku nak cerita sikit macam mana aku celebrate raya haji..

Kami balik Alor setar hari khamis memang jem teruk woiiiiiiiiii.. bertolak from cheras pukul 10.30pm sampai alor star pukul 6am.. sakit-sakit badan aku dibuatnya.. lagi kesian dekat suami aku yang kena drive tu kan.. kesiannnnn dia.. dah la balik je kerja terus gerak balik kampung.. kesian dia..

Hari Jumaat, buat makan-makan dekat rumah mak mertua, goreng-goreng ayam, nugget, tiup lilin birthday 'pak aji' yang tengah goreng ayam tu.. lenguh hati tengok ragam pak aji sorang ni sebuk sangat nak pakai serban dia tu.. last-last tertinggal gak kat kedah..  lupa bawa balik.. hahaha!!

Hari raya kedua, family pak aji buat korban, so kami buat masak-masak dekat rumah tok pak aji.. memang meriah sungguh.. potong-potong daging, potong bawang, goreng daging, buat sup daging, daging masak kunyit, semua la  daging.. hihihi..

 

Hari ahad balik cheras. Hari Isnin kami cuti, dinner aku masaklah sup daging.. husband kinda love it!! :)



Ok la..

Bye!!

Friday, October 12, 2012

Time Flies

Rasa macam baru semalam aku hantar & ambil dia dekat matriks PJ, kadang-kadang seludup je bawak keluar..

Tau-tau hari tu kau dah grad..



Congrats sista!!!

Date : 7/11/12
Venue : UIAM Gombak

Tuesday, October 2, 2012

Sedih

Sedih sangat bila kita tahu yang orang yang kita sangat sayang sedang menghadapi hari-hari yang sedih dalam hidup dia..



Tambah-tambah kalau kita tak dapat nak buat apa-apa untuk membantu, hanya boleh menjadi pendengar yang baik sahaja..

Disamping menjadi pendengar yang baik, hanya mampu memberi pandangan, nasihat juga..

Terkadang juga hanya mampu turut serta mengutuk, menyokong ceritanya dan memberi idea-idea penyelesaian masalah yang jahat.. yang ni aku memang expert la weh! haha!!

Dan yang paling tajam, hanya mampu mendoakan kebahagiaan untuk dia dalam setiap sujudku..

Ya Allah, andai dengan terpaksa aku merasa sedih, sakit dapat membuatnya gembira semula, aku rela dan pasrah..

Kegembiraan aku tak penting jika dia terluka.. :(
tetapi juga hanya Kau yang lebih tahu keseluruhan kronologi dan keindahan jalan cerita yang Kau gubah..



Sunday Morning

Breakfast : Teh O Panas dengan Cekodok Ikan Bilis.


Wednesday, September 26, 2012

Moon Cake

Sweetkan my chinese friend name Ying? Ying gave me this yesterday because I have been wondering on its taste since last week. She bought me the halal one made of white lotus with egg yolk.

Malam ini mau rasa, semalam tak sempat nak rasa sebab tak sempat, balik kerja lambat!!

Relationship between western food and lazyness

Aku memang seriously tak suka western food. PIZZA & meat ball ikea je aku boleh belah sikit.
Spaghetti ke, steak ke, apa lagi yang seangkatan dengannya, please don't tell.. aku memang tak suka.. aku boleh makan kalau aku betul-betul sedang kelaparan.. i would rather go Mapley and eat roti pisang.. nyumnyum..

Pasangan yang baru berkahwin, dan mula nak belajar masak, but then masak spaghetti, serious itu pada aku, isteri yang mengelat.. pemalas.. kalau kau betul-betul nak masak, cuba masak nasi dengan lauk-pauk melayu please.. meluat la masak-masak western ni.. lepas tu canang-canang kau masak western.. tak interested betul aku nak tau..

Suatu masa dahulu, aku pernah mendatangi jamuan makan-makan, dan tuan rumah telah memasak spaghetti as the main dish okay.. MAIN dish.. yang lain ialah macam jelly, gula-gula.. woiiii.. come on, aku tau la kau tu pasangan muda but then, kau jemput orang melayu ramai, orang yang dah dewasa, kau expect dia orang mengadap spaghetti kau ke? orang datang perut kosong nak makan benda berat-berat yang sedap, ini hidang spaghetti masam.... memang balik singgah mapley la aku.. serious.. jangan seksa orang melayu macam aku ni sedemikian.. masak la nasi minyak ke, roti jala ke, nasi impit ke, mihun goreng pun dah ok.. 

Ok thanks bye!

Monday, September 24, 2012

Ayam Goreng

Sunday, lunch time, I am not sure whether it is "we love to eat" or it is just me who loves to eat a lot.

Super Pan Pizza

Sabtu lepas, aku berniat murni untuk belanja husband dinner. Aku nak belanja dia dekat Pizza Hut. And sebenarnya aku sendiri yang memang teringin nak try latest Super Pan Pizza.

Aku ingat boleh la nak pilih Super Pan Pizza ni but aku nak yang Haiwaian Chicken kan, last-last enggak boleh yaa.. disebabkan ini new promotion so kau kena terima ja apa yang they promoted dan ternyata bukan jenis Hawaian Chicken... wuuu.. sadness.. :(

Agak lama menunggu tapi takdak la lama sangat, serious ramai orang okay.. serious.. sampai tak menang tangan staff pizza hut tu.. dalam 15 minit lebih menanti, pizza pun sampai.. 


We all order set recommended for 2 persons, itu pun tak habis tinggal lagi 2 slices, lepas tu pula, dah la aku yang berniat murni nak belanja, tapi aku yang beria-ria makan.. over sikit la kan.. haha!!Dan, baru aku tau, yang husband aku tak berapa berahi sangat dengan pizza ni sebenarnya, sebab tu la muka macam tak interested pun bila nampak pizza.. ni yang aku nak cubit-cubit perut dia tau... aku dah confirmkan betul-betul dia nak tak makan pizza, dia kata dia ok.. ok sentiasa ye.. aku pun on je la pizza hut.. tengok-tengok tak berapa berahi.. aku je yang over-over makan.. 
We order kepak ayam with barbirian sauce gak... ini boleh la husband aku makan.. tu pun dia memang tak suka kalau ayam ni dah memang bercampur dengan sos.. pada dia nanti rasa ayam ni dah rosak sebab sos ni.. dia lagi suka kalau dia yang cicah sendiri dalam sos.. but then, dia makan je.. aku tibai la seketul kepak.. kiki..


Last sekali, presenting budak yang tak suka pizza hut sebenarnya but buat-buat suka sebab nak jaga hati aku la tuu.. nampak sangat muka main-main, muka tak nak makan.. kkikiki.. anyway, thank you teman kan.. aku sebenarnya agak mengidam nak makan chicken soup dia cicah garlic bread dia.. sedap wehh.. :P


ok laa.. testimoni aku terhadap superpan pizza ni, ianya agak sedap, ok serious sedap.. aku tapau bawak balik yang remaining 2 slices tu, esok breakfast aku panas kan, dan kami makan dan kalau lapar dan makan benda yang sikit dan dikongsi berdua maka makanan itu akan berasa sungguh sedap sekali.. haha!!

owh yeah, one more thing, aku tak sure samada franchise pizza hut dekat rumah aku ni je yang kalau nak bayar customer kena beratur dekat counter, atau semua pizza hut's franchises nationwide mengharuskan customer beratur panjang dekat counter untuk buat pembayaran.. kalau kena beratur dekat counter,  dan bukan dengan menhantar bil ke meja customer, then whats the use of the service charge they charged us?   hmm.. just tak faham je..

Kbye :)

Friday, September 21, 2012

Walimatulurus yang diberkati

My dad memang dari dulu kalau ada event apa-apa, dia memang suka nak ajak aku sekali, aku ni kan anak yang baik dan tidak suka mengecewakan, kalau aku malas pun, aku gagahkan diri teman kan dia.
Dulu anak dara tak kahwin lagi, ok fine ja nak pergi berdua dengan my dad, so sekarang dah kahwin, my husband pun aku angkut sekali.. haruslah pergi mana-mana sahaja dengan husband ok.. i am attached to him kot!!!

Dalam bulan september ni juga.. oooo yaa.. the same day aku beli kasut C&K after faktab dengan HP punya stupid birthday vouchers tu kan, before that aku, husband and my dad pergi kenduri kahwin dekat Gombak. Aku semangat temankan papa sebab aku memang suka pergi kenduri and suka makan lauk kenduri. yes.. kami bertiga.. 2 laki-laki, seorang wanita cantik.. kahkah!

Ok.. kami naik kereta asing-asing sebab after kenduri, aku and husband ade komitmen lain.. so papa naik kereta dia..

Aku kalau pergi kenduri, aku memang akan kosong kan perut supaya aku dapat makan dengan gembiranya di kenduri itu nanti,  dewan kenduri tu dalam kawasan masjid.. aku pernah pergi tempat kenduri ni, the same dewan yang kawan aku buat kenduri 2 tahun lepas kot.. cari parking.. dan turun dengan perasaan lapar dan dahaga..

Time kami sampai, time tu kedengaran jemaah sedang menunaikan solat zohor dekat masjid.. shahdu sungguh.. aku, husband and papa jalan menuju entrance dewan..

Pengalaman yang tiada definisi bermula di entrance dewan, lorong muslimin dan muslimat diasingkan.. i was like.. ok fineeeeeeeeeeee!!! for sure dekat dalam pun nanti akan asing juga kan.. macam mana dengan diriku??? aku seorang je ni.. damn!!! damn!! ok, lagi satu, penyambut tetamu majoriti bertudung labuh, berpurdah, yang muslimin, berjubah, berketayap, berserban.. ala-ala ustaz akhil hayy..damn!... aku serious rasa down.. rasa macam i did not belong to this place..

I knew it!! memang dekat dalam kawasan makan, area makan muslimin & muslimat diasingkan.. lepas tu kawasan makan muslimat penuh.. mana mau duduk ni.. aku nak duduk dengan papa & husband pleaseee.. :(
tak kan la aku makan sorang dekat kawasan muslimat sambil tengok papa & anas berdua makan bersama.. sedih siot!! menyesal gila aku agree nak teman papa.. aku serious rasa nak lepak dalam masjid, selera makan aku hilang.. terus aku tak lapar langsung walaupun perut aku kosong..

ok fine, aku ambil makanan dan duduk sekali.. tau tak sebab apa? sebab ada ja muslimat yang duduk sekali dengan husband dia sebab depa ada nak kecik, so macam sukar nak makan, kena gilir-gilir jaga.. aku pun confident ja duduk semeja dengan papa and husband.. tapi serious jangggal, sebab aku ja muslimat meja situ.. aku makan pun laju-laju.. sebab macam segan la kan.. tapi lagi segan kalau aku duduk makan sorang-sorang kan..

Dah habis makan, tengah jamah pencuci mulut, jemaah yang solat zohor masuk dewan dan MC dewan pun memulakan bicara.. dengan berdiri di atas pentas, menghalakan mulut ke microphone..

"Ok, kita baru sahaja menunaikan solat zohor berjemaah, dan ingin saya beritahu disini, di dewan ini, kita telah asingkan kawasan makan muslimin & muslimat, ini ialah undang-undang kecil yang telah kami tetapkan bagi menjamin keberkatan majlis dimana muslimin & muslimat tidak harus bercampur.. ye sila patuhi ye"

Damnnnnnnnnnnnnn.. aku serious dah agak MC ni mesti akan cakap pasal benda ni.. nasib baik aku dah sudah makan.. kau tau, semua orang  pandang aku.. pandang yang macam " haaa!! padan muka kau.. sapa suruh duduk sini??"

Aku buat tak tau ja.. haruslah buat tak tau je kan.. tak kan aku nak poyo-poyo angkat beg tukar tempat duduk.. tapi serious aku rasa macam sakit hati sangat sebab aku telah dimalukan.. mestilah malukan.. terang-terang kau duduk dekat meja yang salah..

Aku pun ajak husband blah.. sebab dah meluat sangat-sangat.. dan sejak dari peristiwa itu, aku terus macam fobia nak pergi mana-mana walimatulurus.. setiap kali nak pergi kenduri lepas hari tu, aku bitau husband

"awak, kalau kita kena duduk asing-asing, kita smpai, kita salam-salam, lepas tu balik.. tak yah makan"

And husband aku ok je.. hahahah!!

Hmmmm.. boleh tak lepas ni kalau nak asingkan tempat makan tu, asingkan laa.. tak salah... tapi boleh tak kalau husband & wife tu nak duduk sekali?? kalau yang jenis tak kenal orang & datang berdua, what do you expect?? nak makan asing-asing?

Lepas tu pula, MC tu boleh la kot, datang personally cakap dekat aku dulu, cakap la ini kawasan makan lelaki... sila blah ke sana.. at least aku boleh la jawab , kami dah kahwin dan itu ialah ayah saya.. perlukah saya blah juga? ni dok pi cakap kuat-kuat dekat mic tu pasaipa?? malu aku tau..

Oklaa.. padan muka aku juga.. aku degil.. sepatutnya, kalau aku datang kenduri orang, aku kena obeyla dengan depa punya rules kan.. kalau tak nak obey, face je la apa-apa sahaja yang bakal berlaku.. haish..Sorry sangat-sangat kalau aku telah terbuat maksiat dan mengurangkan keberkatan majlis walimah kau sebab aku duduk bercampur dengan laki-laki.. sorry ye.. my bad..

Kau orang tau, last-last, aku bagitau papa aku nak blah dulu.. tinggal la papa dengan member-member dia dekat situ..

Petang tu, papa story, pengantin dia bukan calang-calang, hat perempuan, nampak mata ja.. yang lain semua bertutup rapi.. perfect!

Owhhh, and i was like.. no wonder la depa mementingkan sangat keberkatan dari Allah..


sampai lupa manusia lain juga ada hati dan perasaan.. :(

 

Kfine bye!!


Thursday, September 20, 2012

Isteri Derhaka

Lepas ni, jangan nak salahkan isteri sorang je kalau isteri tu jadi derhaka, sebab isteri pun manusia biasa, ada hati dan perasaan, boleh marah, boleh sedih, boleh hilang sabar.. kalau dah suami meremehkan tanggungjawab dan amanah yang diberikan kepadanya, adalah wajar untuk isteri berasa kecewa dan apabila kekecewaan itu berpanjangan dek perangai suami yang tak menunjukkan perubahan positif, wajar juga si isteri hilang kesabarannya..
Seharusnya, tiap-tiap pasangan suami isteri kena arif tentang kewajipan masing-masing..
Entry dekat bawah ni aku dapat from this link:

http://www.ustazamin.com/2011/12/bicara-ilmu-41-ikim-10-sebab-isteri.html

Bicara Ilmu 41 – IKIM “ 10 Sebab Isteri Derhaka..”

Apabila sebut mengenai isteri derhaka, tidak semua sebab terjadi demikian dari isteri. Tetapi ramai yang terus menyalahkan isteri dengan kesalahan 100% peratus diletakkan padanya.
Isnin 21 November dan 28 November 2011 jam 10.00 pagi hingga 11.00 pagi. Saya bersama DJ Fairuz membincangkan mengenai tajuk ini di dalam segmen SURI.
Ingin saya kongsikan secara ringkas mengenai isi perbincangan pada kesempatan ini.
10 Sebab isteri derhaka:-

1. Tidak berusaha untuk  iman. Di dalam al-Quran Allah menyatakan bahawa hatta ada isteri para Nabi juga ada yang tidak berusaha ke arah iman dan akhirnya menjadi derhaka bukan sahaja pada suaminya, bahkan pada Allah.
Allah membuat isteri Nuh dan isteri Luth sebagai perumpamaan bagi orang-orang kafir. Keduanya berada di bawah pengawasan dua orang hamba yang saleh di antara hamba-hamba Kami; lalu kedua isteri itu berkhianat [1488] kepada suaminya (masing-masing), maka suaminya itu tiada dapat membantu mereka sedikitpun dari (siksa) Allah; dan dikatakan (kepada keduanya): "Masuklah ke dalam jahannam bersama orang-orang yang masuk (jahannam)". [1488] Maksudnya: nabi-nabi sekalipun tidak dapat membela isteri-isterinya atas azab Allah apabila mereka menentang agama (Surah at-Tahrim ayat 10)

2. Jahil.
Ada isteri yang derhaka kerana tidak tahu sifat dan sikapnya itu adalah menderhaka pada suaminya. 

3. Keras Hati
Ada jenis yang memang keras hati dan tidak mahu mentaati suami dan perintah Allah. 

4.Takabbur
Kebanyakkan perkara keempat ini berlaku jika isteri lebih berkedudukan dari suami. Dia mudah memandang rendah suaminya. 

Di celah-celah perbahasan ini, kami mengambil soalan dari pendengar. 

Haji Hayyi dari Kelantan

Bagaimana ingin menjadikan anak-anak sekarang ada perasaan respect pada mak ayah

Haji Yaakub

Macam mana nak wujudkan rasa hormat menghormati jika isteri suka buat sesuatu tak bagitau suami?
Suami selalu makan hati.

Puan Aida Amir 

Saya lebih ela bangun qaimullail dari melayan suami, macam mana ustaz?

Perbahasan kami di sambung lagi…

5.  Tiada Sifat Qanaah, akhirnya wujud membanding

6. Kurang tarbiah. Tidak semestinya orang kelulusan agama, dia mampu nak amalkan. Untuk mengamalkan sesuatu perlukan tarbiah. 

7. Wujud penasihat-penasihat yang jahat

8. Suami yang jahil
Ada isteri yang derhaka kerana suami yang jahil, bukan sahaja  tidak dapat mendidik isteri malahan menggalakkan isteri berbuat maksiat 

9.Suami yang dayyus
Ada suami yang terlalu takut pada isteri hingga isteri berbuat maksiat takut untuk ditegurnya. 

10. Suami yang zalim
kadang kala, suami yang menzalimi isteri menjadikan isteri melawan kembali suami. 

Inilah 10 sebab kenapa isteri derhaka.

“Ilmu Pelita Hidup”
al-Faqir Ila Rabbihi
Muhamad bin Abdullah
Putra Heights
7 Muharram 1433/ 3 Disember 2011 jam 10.30 malam

Wednesday, September 19, 2012

Bihun Tumis

When the first time the chef told me about Bihun Tumis, I had totally no idea how is it going to look like. Sebab bila aku cakap " macam bihun goreng la kan??" pastu chef jawab " bukan.. awak tengok je la nanti bila dah siap.."


and once done.. tadaaa!!! 

Bihun Tumis

















So did not look like Bihun Tumis at all kan? 
But as per according to the chef, this is bihun tumisssssssssssssss..
Tang mana yang tumis pun aku tak tau laa.. 
Tapi cara nak masak dia simple je.
Tumis bawang macam biasa, masuk kan air, bihun, taugeh, tauhu, cili, garam, lepas tu gaul.
Macam masak bihun segara pama pun ada.. 
Makan kan je la!

Kbye!

Fruit Cocktail

What is it with fruit cocktail?
May be the moment campuran susu dan buahan-buahan di dalam cocktail yang sejuk itu masuk ke dalam mulut, ianya memberikan satu perasaan tenang yang sukar digambarkan dengan kata-kata.. 
Kau hanya akan berkata: 

"arrghhhh.. sedap nyeeeeeeeeeeeeeeeeeeee"

Dan apatah lagi bila husband kau puji kata fruit cocktail kau sedap.. bangga kan?? 

Lepas tu bila adik perempuan kau dengan muka terliur, bagi tau kat ayah kau yang kau buat fruit cocktail.. okay, family aku suka betul makan fruit cocktail.. bangga la kan??

Fruit Cocktail by me last Saturday.


Kbye :)

Thursday, September 13, 2012

Marketing Strategy yang obviously kurang cerdik dan nampak benar pembohongnya

End of last year dalam bulan November kot, aku dengan husband beli kasut hush puppies nak letak dalam dulang hantaran, lepas tu aku macam tertarik nak jadi hush puppies member la kan.. signed up and dapat birthday vouchers from them. RM150 tuu!!! that moment, rasa macam " wahhhh.. sayang hush pupies.. nak jadi regular customer la lepas ni.." Vouchers ni kena guna time birthday month kau je.. so bulan 9 ni kan bulan kelahiran aku so bertambah-tambah excited aku dibuatnya.


On 9/9/12, pagi-pagi lagi aku ajak husband pergi mid valley, nak pergi butik hush puppies nak beli kasut sebab aku rasa macam aku takdak kasut.. dan memang rugilah tak guna vouchers RM150 tu kan.. from Hush Puppies kot weh!!! Kau jangan buat main.. Dalam keadaan excited aku baca dekat bahagian belakang vouchers tu..

Ada tulis "Vouchers can be redeemed with minimum spend of rm300 in a single receipt"
I do not know what you guys could translate from that but what i understood is that, if aku beli kasut harga RM 300, aku hanya perlu tambah RM150. okay? itu yang aku faham. Seronok kot beli kasut dekat Hush Puppies tapi bayar RM150 je weh!! sebab memang kasut depa semua harga tahap nak cecah rm300..
Ok fine, then husband aku cakap sama ja beli kasut time sale, cuma aku dapat beli kasut tu awal je dari orang-orang lain sebab aku ada vouchers tu.. eh takpa laa..  dari situ dah nampak macam tak cerdik sikit strategi perniagaan mereka.. ada pula nak limit-limit minimum 300 la apalah.. dekat Aeon takdak pun limit macam tu.. kau dapat vouchers RM150, kau belilah sampai RM150 tanpa perlu tambah sesen pun.. thats Aeon (dulu Jusco la nama dia)..

Sampai dekat butik HP, aku tunjuk vouchers tu dekat promoter, promoter tu dengan muka masam tak senyum tak apa, macam mana bos kau boleh hire kau duduk dekat depan kedai ,aku pun tak tau la, sepatutnya kau duduk jaga store kasut jaa.. dia bagitau,

 "You must spend minimum RM250 for every RM50 vouchers..means you still need to pay minimum RM200.."

Pulak dahhhhhhhhhhhh.. belakang terms & condition kata lain, dah si promoter masam ni kata lain..

Kau orang faham dak? sekarang ni aku ada 3 vouchers, so aku kena beli 3 kasut yang berharga minimum RM250 each baru aku boleh guna RM50 vouchers for each. So kalau aku calculate, kalau satu kasut dah RM250, lepas tu aku guna RM50 vouchers tu, means i still have to pay RM200 each. Kalau nak habiskan kupon tu, aku kena bayar RM600!!! Wahhhhhhhhhhh!!! kayap la aku!!!

Sungguh obvious tah apa-apakan?? husband aku dah buat muka sememeh dengan ketahapaapaan itu.. aku pun ikut buat muka sama.. kita orang terus "ok la.. takpa laa!!".. terus belah..

owh kecewanya, dah la promoter tak peramah, strategi pemasaran yang apa ke benda tah.. tahk menggembirakan hati aku langsung.. aku jenis kalau aku nak beli kasut, aku pergi mid valley, aku akan pasti kan aku akan bawa pulang kasut.

At last!!

 
Butik Charles & Keith memang favourite butik aku laa.. even handbags pun aku memang suka beli di C&K, thank you ye C&K.. kau penyelamat kedukaan.. tak la semahal HP but at least kalau C&K ada sales, takdak la over semenggah menipunya macam strategi birthday voucher tu!! 



Setakat pelanggan miskin macam aku ni tak effect apa-apa la kot eh kat HP, gaya promoter HP tu serve aku pun, macamlah aku ni takdak duit nak beli kasut hang.. tak hadap laa!! Kalau aku jadi bos kau, memang aku tak bagi commission kat kau..

Ok..ok.. jangan marah-marah.. sekarang ni aku dah dapat kasut baru..and macam dah kena tumpang kawasan rak kasut husband.. kahkahkah!!

Kbye!


Wednesday, September 12, 2012

26

  1. I turned 26 last 10/9/12.
  2. So my family had thrown out a birthday party yarrrr for me on the 10th. A very simple one but so much meaningful to me when having to celebrate it with the love ones. Thank you so much guys! love you guys forever and ever.
  3. First time celebrating birthday with my ' boyfriend'..
  4. A lots of lots of lots thanks to Icik for getting me a birthday cake and keropok roller coaster. I did not have guts to thank her verbally on that day.. yeah, I am such an egoist..
 Kbye!

Friday, September 7, 2012

Kisah tangga

Lepas kahwin, kami menyewa apartment berdekatan dengan rumah family aku.. senang sikitkan kalau ada apa-apa masalah.. 

Time aku balik kerja, aku kena naik tangga sampai 4th floor, rumah kita orang tak dak lift okayyyy.. so can you guys imagine?? hari-hari naik turun 4th floor.. but we already adapt to it.. 

Kisah perjalan naik turun tangga dekat apartment aku tu, memang aku nervous, ada dua halangan terbesar yang perlu aku lalui untuk memboleh kan aku berjaya naik dan turun dari/ke  4th floor  itu.

1) Kucing Pervert
    perghhhh i tell you laa.. i have been hating cat so much since i was in secondary school kot sebab dia kencing dekat kasut sekolah feveret aku.. since then, aku memang tak suka nak bagi muka kat kucing however, mendera kucing is a big no no!! macam mana aku nak dera kalau dekat dengan kucing pun aku dah kejang saraf tunjang???
   ok, kucing pervert dekat apartment aku ni selalu lepak 3rd floor, perghhh dah dekat sangat nak sampai rumah aku tu!!! tapi kalau aku nampak je kucing ni bersantai umpama menghirup udara segar di tangga A, aku sanggup guna tangga B, serious sanggup... dah la tangga B tu jauh sikit nak sampai rumah aku.. sanggup je weh!! 
  kenapalah kan aku panggil dia pervert?? sebabbbbbbbbbbbbbbbbbbb.. kucing jantan ni, ialah kucing yang berkepala besar, bermata bulat perang dan selalu mengiau kemiangan di senja hari.. ye la, mengiau2 dekat 3rd floor sampai aku dalam rumah boleh dengar weh.. kesian kat dia, tak dak ke kucing betina yang nak puaskan nafsu dia.. ish3..
 itu baru sikit,  the worst thing yang buat aku meluat dengan kucing ni, beliau sangat-sangat kurang ajar dan sangat-sangat degil, kau halau la, kau jerit la kuat macam mana pun, die tetap tak kan berganjak.. bila mata kau bertentang mata dengan mata perang dia tu, i tell you, ianya bukan tatapan mata ke mata yang romantik, ianya sungguh tidak comel.. selalunya kucing mata bulat haruslah comel kan?? tapi kenapa hari aku amat merasakan beliau tidak comel..
Bertambah-tambah meluat, kucing ni dah la jahat lepas tu kepochi gila, sebuk nak usha barang-barang yang kau pegang.. lepas tu, suka pandang sinis kat orang.. omg, you guys patut tengok, dia pandang sinis sampai lentok kan kepala dia.. serious aku sangat-sangat benci dan takut bila dia toleh dan lentok kan kepala dia bila dia pandang aku denagn mata bulat perang dia tu.. macam pelik gila kucing ni.. aku x suka kucing tapi aku boleh rasa which kucing comel and which not.. this one is totally not cute!!! at all!!
  To be frank, hari-hari aku dalam keadaan ketakutan time balik kerja seorang diri sebab kena naik tangga, paling takut bila sampai tingkat 3.. aku serious tak boleh tengok muka kucing pervert ni.. tolong la!!

2) Jiran niger


  needless to say.. dekat tv dah banyak kes negative dia orang ni dah lakukan dekat Malaysia.. dekat apartment aku ada je dia orang ni, jiran depan rumah aku please.. bila depa buat party, mesti bau arak masuk dalam rumah aku.. dah la buat party, mabuk, lepas tu gaduh, bising sangat.. me and even my husband memang tak kan bukak pintu rumah kalau dengar depa pun bukak pintu, takut dia nampak kami.. last bulan puasa, we all nak keluar terawikh pun takut-takut sebab niger tu buat party and kawan-kawan niger dia orang dok keluar masuk rumah.. perghhh.. takut dow!! 
 hari tu hujan lebat, aku sampai rumah dulu, husband otw back, dalam keadaan tangga yang gelap, aku gagahkan diri naik tangga, hujan lebat so kucing pervert takdak la kan... tah mana si pervert tu lepak aku tak tau la.. aku pun lega dan naik tangga.. takut sangat sebab gelap.. sampai 4th floor, aku nampak,

 "eh apa screen telefon terapung tu?? "

Ok fine!! di dalam kegelapan, aku intai dari jauh, member niger tu tengoh nak call kawan dia dalam rumah suruh buka pintu dia nak masuk.. lama aku tunggu kat tangga, dia tak masuk-masuk gak dalam rumah, aku pun dengan marah, aku turun balik tingkat bawah.. hujan masih lebat ye.. aku call hubby, jauh lagi rupanye dia.. hujan lebat sangat, lampu koridor apartment turn on jam 7pm.. masa tu belum 7pm lagi tapi dah gelapppppp sangat-sangat.. dah la dah lambat, dah la aku nak memasak kan.. aku naik je.. mulut aku tak yah cakap laa.. kumat-kamit baca doa.. aku fikir aku hanya ada Allah je dalam gelap & hujan lebat ni.. hahaha.. so melodrama!! last-last aku berjaya naik.. dan masuk rumah.. fuh!!

Sekian luahan perasaan.. tahun depan, we plan nak duduk rumah lain.. but tak tau lagi.. susah betul duduk tingkat 4 dan tiada lift, takdak sapa nak datang.. kikiiki..

Kbye!



Monday, September 3, 2012

Susah hati wooo..

Lately aku sering diserang letih-letih badan yang mana aku suspect tidur malam aku yang tidak berkualiti.. may be sebab salah posisi tidur ke aku tak tau la kan.. tapi kalau kau bangun pagi dan rasa sakit badan dan meletihkan, itu memang sudah something wrong sebab tidur malam sepatutnya memberi rehat kepada tubuh badan kan???

Start dari beberapa hari lepas, perut aku berangin, saket pinggang sampai ke bawah perut, sampai peha rasa nak cramp.. aku yakin sebab angin dalam badan aku jadi macam ni.. aduiii.. sungguh moody dan tak selesa nak buat kerja rumah.. rasa malas je.. tapi bila mengenangkan sungguh banyak kerja rumah nak buat, aku buat jugak.. mana tahan tengok rumah bersepah, lantai penuh rambur gugur, berhabuk, baju tak basuh, bantal bersepah dekat ruang tamu, ikan laga tak makan, sampah tak buang, katil tak berkemas, bilik air berlumut.. warghhhhhhhhhh!!!

Lately aku telah diserang sakit kepala, sakit time malam-malam tau.. sakit macam migrain pun ada sebab sakit sebelah kanan je.. omg!!! sangat tak selesa..

Husband cakap aku banyak benda sangat aku fikir.. fikir nak kemas rumah, fikir balik kerja nak masak apa, fikir kalau-kalau husband tak suka apa yang aku masak.. hmmmm.. aku rasa he is so damn right!!!
Memang aku terlalu banyak fikir.. memang betul aku banyak fikir macam mana nak jadi seorang isteri bekerjaya at the same time rumah tangga dan suami aku terjaga.. sangat susah.. sangat tension..

Aku jadi tamak sangat kalau buat kerja rumah sebab aku rasa banyak benda aku nak kena settle kan.. aku banyak buat benda sekerat jalan sebab aku rasa banyak sangat benda aku nak buat sampai aku terlupa perkara terdahulu aku buat..
aku boleh pergi tadah air dalam baldi, lepas tu boleh pula pergi mengacau husband aku tengah vacum bilik.. pastu tiba-tiba terdengar air melimpah.. husband marah la kan..
aku boleh turn on  iron stim, lepas tu boleh pergi dapur jap masak air lepas tu boleh pergi mengacau husband aku surfing internet sampai kering air iron stim tu.. kena marah lagi.. kikiki..
aku juga boleh cabut semua sarung bantal, cadar untuk dibasuh lepas tu tahu-tahu je aku tengah duduk kat dapur memasak.. aku perasan aku kena basuh cadar and sarung bantal tu semua lepas husband aku marah..
" ni kenapa bukak sarung bantal dengan cadar lepas tu bantal selimut semua biar atas lantai lepas tu pergi masak-masak??"
and i was likeeeeeeeeeeeee " homaigod... saya terlupa!!!".. al-maklumlah, tulang rusuk kiri kan bengkok.. nasib baik ada tuan empunya tulang yang tolong luruskan.. luruskan elok-elokyaa.. jangan bagi patah.. :)

Aku terlalu merasakan aku banyak sangat kerja nak buat.. sampai kelam kabut otak aku.. husband nasihat aku supaya aku buat satu per satu kerja, bagi siap satu per satu kerja.. baru tak terlupa..

Aku tamak.. aku rasa kalau aku buat satu persatu, later akan makan masa.. aku nak rehat cepat.. hmmmm.. tapi hasilnya, kelam kelibut!!! Ini juga kesan daripada time anak dara dulu, jarang sangat-sangat buat kerja rumah.. duduk rumah mama, pergi kerja balik kerja semua tersedia, baju bergosok tersusun rapi di dalam almari, kasut pula, bukak je pintu, tinggal sarungkan kaki dalam kasut je, sebab nenek dah susun kasut tu elok-elok je.. nak makan, order je dengan nenek.. nenek akan buat (ok ini memang kedengaran macam cucu yang sangat-sangat spoil).. tapi nenek yang tanya dulu aku nak makan apa.. aku request je la.. ngeng3..

okay! So pagi tadi aku try untuk menjadi tenang.. aku settlekan satu persatu lah konon!! aku plan nak kemas katil lepas aku setel makeup and pakai baju semua.. lepas tu husband tanya " kenapa nurul tak kemas katil, kalau tak nurul yang pening-pening katil tak kemas lagi?" pastu dia yang kemas kan katil.. wahhhh!!! lepas dia kemas, dia landing balik atas katil yang dia kemas tu.. sabar je la.. kikikiki.. dia juga yang susun semua bantal dekat atas sofa walaupun agak 'tersusun' la sangat.. kikiki..

ok.. apa-apa pun.. aku nak beli robotic vacum nanti bila aku dah kaya sikit sebab aku dah tak tahan nak vacum lantai rumah aku yang hari-hari penuh rambut gugur.. kau orang tunggu je la.. nanti aku tengah lepak-lepak tengok tv, robotic vacum tu yang buat kerja-kerja vacum.. wah bestnya!!! bertambah gemuk gedempol lah kami berdua!!! hmmm.. robot untuk kemas katil, kalau ada pun aku mesti beli..!

Kbye!! jangan susah-susah hati, nanti sakit-sakit macam aku.. Allah kan ada.. (sebut sebanyak 3 juta kali) :)

Wednesday, August 29, 2012

Sepetang bersama Kak Ijan dan Ecah

Tak ingat the exact time and date but i was with them, time lunch kot dekat cafe dan aku tanya Kak Ijan macam mana dia uruskan rumah tangga dia, pada masa yang sama dia seorang wanita bekerjaya, seorang manager pleaseee..

So dia pun bercerita dengan sungguh detail, dekat office kerja macam biasa, balik rumah, masuk je garaj rumah, first thing, sapu halaman rumah, second angkat baju, lepas angkat baju dekat ampaian, susun hanger elok-elok dekat ampaian tu (ok yg ni aku memang dah terikut jejak kak ijan, sebab after angkat baju, aku memang sakit mata tengok hanger terjongket-jongket dekat ampaian).. lepas tu dia masak.. lipat baju.. kemas-kemas dapur.. teman anak dia buat homework.. omg Kak Ijan.. serious aku yang penat nak terima rutin  dia.. sangat penat..

Pada aku, balik kerja, aku nak lepak jap, mandi, dinner lepas tu lepak tengok tv dengan husband.. tu je.. :P

Ok, to be frank, selama ni, selepas kahwin, kalau weekdays, aku balik kerja aku akan singgah rumah mama ambil nasi, nenek masakkan.. sangat spoil bukan?? huahuahuaha.. until mama tanya nenek sampai bila nak masak untuk aku? alamak!!! sentap hati mak nak.. aku kena buat sesuatu.. kalau wanita lain boleh, kenapa bukan aku..

Aku tanya rakan-rakan wanita yang baru kahwin dekat office, kebanyakan masak sendiri untuk hubby.. kelam kelibut 5.30pm kemas meja sebab nak balik masak.. Aku rilex jaa nenek masak kan..

So, inspired by Kak Ijan, isnin lepas, for the very first time in my life, aku decided untuk masak for dinner. keluar office, singgah carrefour and pukul 7pm baru sampai rumah, husband tak balik lagi, dia memang akan selalunya lebih lambat sampai daripada aku.. so boleh la masak.. tak suka dia tengok aku masak.. nanti aku panik.. :P

Ok fine... aku cuba menenangkan diri, cuba buat slow-slow, masak nasi dulu, lepas tu baru work out untuk lauk.. ok aku berjaya tenang.. first time kot weh! Tiba-tiba panik menyerang setelah kedengaran enjin kereta husband.. omggggggggggggg!! he's back!!! panic attack!!! terus rasa tak pandai masak.. hahahaha!! tapi akhirnya aku berjaya tenang kan diri..

And at last!!!! pukul 7.15pm started memasak, pukul 8.15pm siap semua (^_^)v

tadaaaa..!! sup sayur +daging goreng kunyit....


Ok je secara keseluruhannya.. boleh ja aku masak sendiri even hari bekerja pun.. masak yang simple-simple la kan.. hmmmm.. 

Kbye..

Monday, August 27, 2012

Current progress skill memasak selepas bergelar isteri orang

Sekitar last week:

Bubur (Daging+kentang) for dinner
Husband kata sedap dan menjimatkan, tak habis, simpan dalam fridge, stock 2 hari okay.. memang menjimatkan ok..


Semalamnya:

Nasi putih + Pucuk paku masak lemak + ikan selayang a.k.a ikan sardin goreng rangup for lunch..

Testimoni : sedappppppppppppppppppppppppppp..



Pandai kan aku buat masak lemak.. hihi..sebijik macam mama buat.. Kbye!

Friday, August 24, 2012

3 keping Lempeng Manis

Husband kerja hari ni.. orang apply cuti seminggu, dia pulak pi apply sampai Khamis jaa.. haishh.. haaa.. sekarang merasalah nak jadi suri rumah sangat kannn..

So, this morning, i baked lempeng manis for myself.. tapi tak berapa nak manis la.. sebab kurang gula tapi sedap la juga.. nyumnyum.. :)

Simple jaa, tepung gandum 2 senduk, telur sebiji, gula 2 sudu kecil (ikut nafsu kemanisan masing-masing), garam secubit.

Nah!!

Kbye..

Friday, August 10, 2012

Iklan raya Bernas

Buka fb home aku pagi ni kemain ramai post video iklan raya from Bernas. Yang paling buat aku lagi bertambah nak tengok iklan tu ialah apabila membaca komen-komen, reviews from them.. 
Semua dok kata sedih gileeeeeeeeee la.. sebak la.. dan aku rasa agak tah apa-apa kalau ada yang declare iklan tu ialah iklan tersedih raya tahun ni.. oh come on, sila chill..

So aku yang dah tak sabar-sabar nak tengok kesedihan iklan tu, aku pun surf youtube.. aku tengok la kan..
Hasilnya, I ended up like "apa yang sedih nya? part mana? tau-tau dah habis ni..." Aku tak sedih at all please.. serious tak sedih.. aku marah sangat dengan budak-budak yang dok kata sedih la hapa laa.. ni yang aku tension ni.. selalu macam ni tau!!! aku baca review berapi-berapi perasaan aku nak tengok.. last-last aku tak rasa apa-apa pun..
Aku rasa aku tak sedih sebab aku dah boleh predict jalan cerita dia.. cliche laa.. sampai aku boleh predict and mine is correct!! tu yang lagi kecewa tu.. marah dengan hangpa-hangpa, awatlaa memoyo sangat dalam komen-komen tu..

Ok.. tapi aku admit, aku memang sebak tengok budak buta tu.. serious tak boleh tengok muka dia.. sangat-sangat innnocent.. aku tengok budak tu, aku teringat adik lelaki aku yang duduk dekat asrama dekat Raub tu.. adik aku tak buta la weh! its just suasana asrama dia, muka innocent dia sebijik macam adik lelaki aku.. storyline iklan ni, biasa-biasa aja..

Selalu macam ni tau.. samalah kalau aku nak tengok movie.. review orang sana sini cakap best.. last-last aku tengok sendiri hampeh..

So, janganlah kita cepat meletakkan harapan yang tinggi bila hanya kita membaca review berapi-berapi from reviewers kerana penerimaan orang terhadap sesebuah karya ialah sesuatu yang subjektif.. tapi aku selalu dah berharapan tinggi memuncak bila baca komen-komen orang.. cait!! aku wanita lemah..

Kfinebye!

Monday, August 6, 2012

Toilet Style Jahiliah

Ok, come on, this is Malaysia okay.. and Muslim's country.. Islam ialah agama yang suka kepada kebersihan tak kira tempat tinggal mahupun apa jua perkakasan yang kita guna.. okaylaa.. agama dan kepercayaan mana yang tak suka kebersihan kan?? you tell me..!

Last Friday aku diserang diarrhea yang tahap tak boleh handle lagi dah.. nak nangis sangat-sangat.. menggigil-gigil tau.. aku singgah toilet carrefour, lepas tu aku tolak pintu, lalu aku pun terfaktab kerana toilet itu ialah toilet jahiliah.. apakah toilet itu? sila tengok bawah ni.. 

Toilet yang style spray keluar dari toilet bowl.. aku dari dulu memang pantang yang teramat pantang toilet lagu ni.. apa ke punya barang ni?? siapa punya stupid idea to invent this? Come on, apa problem dengan menggunakan pipe hose? apa problem?

Wait a minute, cuba tengok iklan tu, HANDs-OFF???, kau basuh kencing dengan hands-off?? then macam mana nak tau dah bersih ke belum sehingga hilang bau, warna dan rasa?? of couse no proper cleansing, lepas tu lagi mahu hygenic kah? adehhhdehdeh...

Aku pernah terpaksa guna toilet jahiliah ni, dan bila aku buka air dia, kemain lagi pancutan air dia, sampai merecik-recik kena pintu dan handbag aku yang aku sangkut kat pintu.. memang betul la mengundang kemarahan.. ada juga yang kadang-kadang, air tu kecikkkkkkkkkkkkkk ja, macam mana mahu cuci meh?? Mau cedok di dalam toilet bowl itu kah?? kamu tidak cuci kencing kah? itu bukan amalan yang bersih itu.. itu amalan yang busuk yee..

Aduhai, macam manalah nak guna toilet ni weh?? Dah banyak aku try still macam tak user friendly la weh.. sangat menyusahkan masyarakat especially kepada orang yang suka basuh kencing.. tolong laa.. tolong la nak lempang laju-laju muka orang yang invent toilet ni..

Mungkinkah sebab nak jimat kan air, sebab kadang-kadang orang lupa nak tutup air paip getah? ataupun may be kadang-kadang orang suka biarkan getah paip menjalar atas lantai sampai loya tekak orang seterusnya nak pakai? Alamak.. aku pernah je nampak toilet jahiliah ni bocor keluar air tak berhenti-henti.. tak semestinya getah paip.. Apa problem sekarang ni weh??

Tau tak betapa bersihnya dan confident bersihnya bila guna getah paip, air memang di hala kan sendiri di kawasan yang hendak dicuci kencing itu.. lepas tu takda la merecik-recik kena pintu, merecik sampai keluar cubical toilet terkena orang tunggu turn nak kencing..

Aduiiii.. aku tak nampak la manfaat toilet ni kepada aku.. sorry la.. tambah-tambah bila aku terkena diarrhea hari tu.. jambanophobia (ok tak yah google, aku memandai-mandai jaa) kita tauuu... :P

Kbye!








Friday, July 27, 2012

How fast the time goes by you ols!

Aku kebosanan dekat office.. Al-maklumlah.. puasa kan.. kalau bulan tak puasa, dah lama aku keluar jalan-jalan cari makan kan..

Hmmm.. kebosanan, lalu aku buka folders gambar lama-lama yang ada dalam lappy aku ni.. tengok satu-satu gambar, gambar-gambar bersama kawan-kawan, gambar-gambar beronggeng-ronggeng, gambar ketika masih single mingle, gambar-gambar ketika pada ketika itu aku sendiri tak tau masa depan aku akan berkahwin dengan siapa.. huhuhuhuh..

Omg.. slim nya aku.. slimnya girlfriends aku semua dulu.. sekarang ni, hampir semua dah kahwin pun.. dah ada anak, dah pregnant.. ada yang nak kahwin.. Alhamdullilah.. 

Apa yang buat aku sebak, omgggggggg, betapa cepatnya masa berlalu wehhhh.. sangat cepat.. kejutan demi kejutan dalam hidup ni.. semalam kau bermain cinta dengan orang lain, tau-tau kahwin dengan orang lain, semalam kau kerja dekat company ni, tau-tau kau tukar kerja.. macam-macam warna-warni kehidupan dalam masa yang berlalu itu.. 

Alhamdullilah, Allah masih memberi peluang untuk aku terus bernafas sehingga sekarang.. dan telah berjaya menjadi isteri kepada suami yang baik ialah antara kemenangan sebagai seorang muslimah paling berharga dalam hidup aku.. bukan nak kata husband aku tu perfect, no one is perfect in the cakerawala.. aku just terima husband seadanya and i hope he does the same way too.. Allah dah bagi pinjam dia, sila jaga pleaseee.. sekarang ni aku nak train diri jadi isteri solehah yang bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam okayyy.. biasalah, bukan senang nak jadi isteri solehah, takut aku pi sekarat jalan ja.. jangannnnnnnn.. jangan lagu tu.. try istiqamah ye puan-puan.. huhuhhu :)

K la.. bye!

Friday, July 20, 2012

Tak dak perasaan

Depa dekat company aku kerja ni dok bising gaji naik.. depa dok kira-kira.. Kira bulan july ni, kami dapat la gaji revised, kira banyak sikitlah dari yang lama..

Aku? aku memang tak dak perasaan.. tak tau la kenapa tak dak perasaan..

May be sebab aku rasa sepatutnya gaji suami aku la yang patut kena bertambah sebab dia ketua keluarga.. kehkehkeh.. takpalah.. semoga company dia pun akan revise gaji baru juga.. kamonggggggggg la GLC...

serious dari zaman anak dara lagi memang tak dak perasaan time orang dok bising-bising gaji naik.. sebab aku duduk dengan family aku, makan pakai semua tersedia.. duit tak keluar sangat.. tak terasa.. just bayar kereta dengan bil hp jaa..

Sekarang ni pun macam dah kahwin, duit pun tak pakai banyak sangat, makan aku most of the time suami dah tengok-tengok kan.. lepas tu mana kami keluar sangat.. dah kahwin kerja duduk rumah menggemukkan badan jaa.. serious jimat banyak bila dah kahwin.. needless to say, dating time couple tu yang buat kau orang miskin sebenarnya.. tambah-tambah kalau dapat jantan jenis tak sedar diri yang dia jantan kira lebih tepat pondan la.. yang jenis harap duit perempuan.. kahwin tak nak, ambil kesempatan je kerja nya.. pondan sejati.. okay..so, kahwin la cepat-cepat.. :)

Ok, berbalik kepada hal revise gaji tadi.. apa-apa pun  bukan lah bila aku cakap aku tak dak perasaan means aku tak bersyukur, it just that aku malas nak over-over, tu je.. aku bersyukur sangat-sangat dengan apa yang Allah dah berikan kepada aku.. kebahagiaan ini milik Dia.. doaku agar Dia pinjamkan lah kepada aku kebahagiaan milik Dia tu untuk jangkamasa yang lebih lama lagi.. Aminnn (-_-)

Sunday, July 1, 2012

Tak tau la nak cakap apa.. penat dah otak ni..

Apalah gunanya jika kita taksub menjaga hubungan dengan Tuhan tetapi hubungan dengan suami tidak dijaga.
Seorang wanita bila berkahwin, maka wajib taat, bersopan santun, lemah lembut dan menghargai suami dalam hidupnya. Kerana syurga itu terletak di bawah telapak kaki suami maka jika kita berbuat baik kepada suami, maka Allah akan sentiasa merahmati hidup isteri sebegini.
Sembahyang lama-lama, puasa tak pernah tinggal tetapi derhaka kepada suami?? 
Wahai isteri, ibadah wajib sepatutnya menjadikan kita seorang yang mampu mengikut hukum-hukum Allah dan jika kita para isteri masih menderhaka kepada suami tidakkah seperti ada something worng dalam ibadat you olzz tu?
Ingat 4 perkara ni, senang sangat perempuan nak masuk syurga:

1) solat 5 waktu
2) Puasa bulan ramadhan
3) Mejaga aurat/ maruah diri
4) Taat kepada suami selagi tidak menyalahi hukum Allah

Subhanallah, mudahnya  para isteri menempah tiket ke syurga Allah.. 

Sama-samalah mengambil iktibar, jadilah seorang isteri yang membahagiakan dan menenangkan jiwa raga sang suami. Isyaallah :)

Kfinebye!

p/s: aku terpaksa post entry ni sebab aku macam tak tau nak cakap apa dekat seorang hamba Allah yang keep complaining about her husband to me.. hmmmm.. aku ni bukan bagus pun, tak berani nak berdebat sebab aku tau aku masih mentah dan kurang ilmu agama dan tak mahu memandai-mandai cuma aku berharap semoga aku tdak mengikut jejak kau..