orang tengah stalk

Friday, June 4, 2010

Break Ke Brake?? Benci ahhh!!



Aku kadang2 rasa nak mencarut2 dengan level english aku yang sgt bangang bila aku boleh rasa confius dengan penggunaan english words yang simple.

Boleh ke tidak pagi-pagi lagi kat office aku boleh terfikir 2 english words yang selalu jugak la aku guna dan aku sering kali jadi confius..

BREAK ke BRAKE?

Which to use in which?

Aku ingat lagi aku pernah SMS one of my buddy and we talked about couple yang putus cinta di tengah jalan..siannnn..

so aku pun telah menaip 'BRAKE UP' dalam SMS aku..dan aku tanya la buddy aku tu..betul ke? BRAKE UP ke BREAK UP?

Pas tu dia ckp, xpe laa..mana2 pn boleh..

So tadi dengan level of curiousity aku yang melampau aku telah google dictionary, i read and have made myself understood..

From what i have comprehended, BRAKE digunakan untuk memberhentikan kenderaan..

Contoh ayat:

"Weh..ada lembu di hadapan..sila brake!!" <--apa jadahnye contoh bahasa melayu..

Dan kalau BREAK pula, lebih kepada kalau korang nak/dah clash dengan balak/awek korang..siann..

Nak pecah kan gelas pun sila guna BREAK yeee..

Contoh ayat:

"Kau BREAK UP je laa dengan balak kau..mulut dia pun busuk.."

"Lets BREAK our neighbour's new Ray Ban sunglasses..yeeehoooo.. pecciilingglciiclinhgg!!!"


Yes..yes..aku dah faham dah.. :)


Kindly Click Here For Better Undertand Brake
Kindly Click Here For Better Understand Break


Sekian..

2 comments:

warisan melayu said...

we break up dear...cth ayat...

wei, brake wei....kodok ada depan tu...cth ayat yg kedua..wakakaka

now, aku paham...:P

Meera Fadzil said...

ler..asal ko x tanye aku je psl ni