orang tengah stalk

Wednesday, June 23, 2010

Owhhhh..Dah Pandai Mengungkit Ye Sekarang!




Hello sayang,

Pernah tidak korang mengungkit..?

Ramai orang cakap mengungkit ini tak elok..but to me mengungkit ni kadang2 amat la di perlukan..Kalau tak kenapa wujud nye perkataan 'MENGUNGKIT' kan???

Pada aku laaa..mengungkit ini amat diperlukan bagi seseorang yang pelupa. Lupa akan apa yang telah berlaku ke atas diri nya. Lupa akan apa yang orang lain dah buat ke atas diri nya..dan selalu nya benda itu ialah benda yang baik laa dan patut diungkit kepada mereka yg lupa atau nyanyok itu..

Kadang2 kita selalu fikir yang kita dah buat mcm2 kat orang yang kita sayang, tapi org itu mcm x buat apa2 pun dekat kita tapi sebenarnye, ada je contribution dia pada kita cuma terkadang like i said laa, kita nyanyok dan merasakan kita bagus, kita je yg buat mcm tu, orang len x buat..
haaaaaa..time mcm ni la MENGUNGKIT amat laa applicable..kasi sentap sket sama org yg bajed bagus ni!!!

Selalu nya kalau pasal DUIT, lagi laa senang orang nak mengungkit..mana tak nya, kalau kita dah spent mcm2 untuk seseorg. tetiba dia sesedap mulut kata kita itu, ini, mcm x puas hati la dengan kita, confirm2 la kita panas hati kan, dan agak2 dah x tahan, mmg terpacul laa segala ungkitan dari mulut..lepas tu, kecik hati laaa org yg kne ungkit tuuuuu..gaduh la mereka..tak bertegur sapa selama2nyaaaaaa...

Macam ni laaa..ada satu tips nak menangani fenomena MENGUNGKIT ni..

a) kalau seseorg tu sket2 mengungkit, salah sket mengungkit, salah byk lagi x yah ckp laaa..tepercik2 air liur mengungkit kann..pd aku, kita x payah amek port lgsg la ngan ungkitan org mcm ni..kerana org ni betol2 merasakan dia bagos sedangkan dia hampeh..die je yg buat baek..org lain terok, konon org len tak mengenang budi..so boleh jalan daa ngan ko punye ungkitan!!

b) kalau seseorg itu, jarang gila mengungkit, tetiba dia mengungkit, aku assume, org tu dah lama bersabar ngan perangai aku selama ni, aku assume org tu mmg sayang gila kat aku dan terima je ape yg aku buat kt dia..tapi ye la..dia manusia, kesabaran ada limit nye kan..haaaaa..sila laa consider ungkitan dia itu yee..sila analysis dan kalau rasa memerlukan changes, sila laa faham2 yee..jgn smpai org tu meluat rase mcm nk ludah kat muka kau!!

Tapi kan, aku rasa aku ni xdok bakat sangat nk mengungkit..hmmm..xde bakat dalam mengeluarkan ayat2 mahupun vocabulary yg bombastic utk mengungkit..nak mengungkit ni kena la guna ayat sentap merana jiwa sket..kalau aku kecik hati, aku pendam dan lama2 aku cool sendiri..tu yang lama2 point2 tok aku mengungkit tu dah hilang..hmmm..lepas ni aku nk catit laa segala point2 bila aku kecik hati so that in the future, senang sket aku nk ungkit kepada mereka yg lupakan aku tuuu..ok x? hehe.. :D

Ok dah la tu..pape pun, nak mengungkit biarlaa berpada2 yeee..biar laa kena pada tempat dan masa nyee yeee..muah3..

Sekian.. :)

4 comments:

warisan melayu said...

nidaa....

bagi aku ungkitan itu satu bentuk psikologi, yg mana ia sebenarnya dgunakan utk memberi peringatan/ amaran/ kesedaran kpd seseorg yg kita rasa wajar utk bersuara. bkn apa, sekadar luahan hati agar si dia tidak lupa/ atau beringat ttg apa yg telah kita lakukan utk dia...biasa la tu nida, kita ni hambaNya, x perfect sgt, asyik pelupa jer, maklum la byk sgt nak kena pikir kan...lebih2 lg kita ni MELAYU aka mudah lupa.hahaha..

rasanya x perlu kot nak guna ayat2 bombastic...cukup la sekadar ajak berbual dgn menggunakan susun kata yg baik, peribahasa dan intonasi suara yg lembut...xperlu kasar sgt takut timbul perbalahan/ pertelingkahan yg mana akan mengakibatkan salah sorg antara kamu bermasam muka, xbertegur sapa...

mengungkit pd jasa/budi/ pertolongan tu rasanya perlu dan mesti kena dgn keadaan. xle nak terus jolok jer, takut disengat tebuan...

Hati Kering said...

betol tu rais..nway, bombastic dlm erti kata aku, bombastic sentap jiwa..ayat2 romantis..bukan bahasa kasar..cuma kalau org tu bengap slow, may be kite kne gak gune bhasa kasar sekasar kertas pasir projek kemahiran hidup..

BULAN said...

haaa...mengungkit??xbaek mengungkit!!!kena ikhlas baru best...:)

warisan melayu said...

hahaha, klu ayat2 sentap jiwa, better ko sound direct jer, xpyh ungkit2 lg...balun cukup2, bg otak dia terbuka utk terima pendapat/ pandangan/ idea/ teguran/ nasihat...tp, ko kena hati2 sbb dlm waktu ko balun, ko kena fikir ttg sbb dan akibatnya nnt..bak kata pepatah, jikalau takut dilanda ombak jgn la berumah di tepi pantai..selit2 sikit contoh ke, joke2 ker..baru nampak msg yg ko nk sampaikan tu kat si dia..